28 Ocak 2011 Cuma

Yazarlar İçin Bazı İngilizce Kaynaklar

ABD ve Yaratıcı Yazarlık Atölyeleri
ABD, yaratıcı yazarlık eğitimi ve bu konu üzerine yapılan yayınlar göz önüne alındığında oldukça zengin bir ülke. Ülkede pek çok atölye mevcut. Bunların bir kısmı MFA (Master of Fine Arts – Güzel Sanatlar Mastırı) adı altında üniversitelerde yüksek lisans derecesinde veriliyor ve üstelik içlerinden Nobel ödülü alan yazarlar bile çıkıyor. En aşina olduğumuz adı anmak gerekirse, Orhan Pamuk böylesi bir programa katılmış. Ayrıca J.D. Sallinger’dan Chuck Palahnuik’a, Raymond Carver’dan Joyce Carol Oates’a kadar pek çok ünlü yazar da bu atölyelerin tedrisatından geçmiş.  Buket Uzuner, Mahir Öztaş, Nazlı Eray, ABD’deki yaratıcı yazarlık atölyelerine katılmış diğer Türk yazarlar arasında. 

Bu örneklerle bir şeyi daha iyice idrak etmek gerekiyor. Türkiye’de pek çok kişi ucuz bir romantizmle “Yazarlık öğretilemez”, “Yazarlık içten gelir” vb. sözler sarf etmekte. Daha sonraki yazılarda Türkiye’deki yazarlık atölyelerinden de bahsedeceğimiz için şimdiden söylemekte yarar görüyorum. Bir resim atölyesinde size sanatçı olmayı değil, bir takım resim teknikleri ve dolayısıyla sizden önceki ressamların geliştirdikleri teknikleri öğretirler. Tıpkı bunun gibi yazarlık atölyesinde de size sanatçı/yazar olmayı değil yazmaya dair birtakım teknikleri öğretirler. Bunlar yaratıcılığı tetikleyici bazı yöntemler içerdiği gibi sizin yazı yazmadaki kurgu, karakter, atmosfer vb. oluşturmaya dayalı işçiliğinizi de geliştirmenizi sağlar. Öğrendiklerinizi muhtemelen yazarken “Hmm... Şimdi şöyle şöyle yapmalıyım” diye bilinciniz oldukça açık bir biçimde uygulamaz, bunları sindirmiş olarak otomatik bir biçimde yaparsınız. İyi bir yaratıcı yazarlık atölyesinin sağladığı da budur. Türkiye’deki atölyelerin durumunu, yukarıda söylediğim üzere daha sonra ayrıntılı bir yazıda işleyeceğiz. Ama söz konusu ABD ve ABD’deki yaratıcı yazarlık atölyeleri olduğunda, sonuçlarına baktığımızda oldukça işe yaradıklarını görüyoruz.

Yanıltıcı bir uzun giriş yaptığımın ayırdındayım. Zira ABD’deki yaratıcı yazarlık atölyelerinden bahsetmeyeceğim. ABD'deki yazarlık atölyeleri olmasa bile ABD kökenli, yazarlıkla ilgili bazı kaynaklarıyla ilgili bu yazı. Dolayısıyla İngilizce okuyabiliyorsanız sizi ilgilendiriyor.

Writer's Digest ve Diğerleri
Öncelikle size bir yayınevi ve siteden bahsedeceğim. Site ve yayınevi, Writer’s Digest adını taşımakta. Writer’s Digest, yazarlara yönelik kitaplar yayımlıyor, atölyeler düzenliyor, sitelerinde yararlı bilgiler sunuyor. Writer’s Digest’in kendisiyle aynı taşıyan bir de dergisi var. www.writersdigest.com adresinden yayınevinin asıl sitesine,  www.writersdigestshop.com adresinden de Writer’s Digest Books’un yayımladığı kitaplara ulaşabilirsiniz. Özellikle Ann Rittenberg ve Laura Whitcomb’un birlikte yazdıkları Your First Novel, Raymond Obstfeld’in yazdığı Fiction First Aid ve Les Edgerton’ın  kaleme aldığı Hooked adlı kitaplar benim dikkatimi çeken kitaplar arasında. Tabii sitede daha bir sürü ilginç ve yararlı kitap mevcut. Kitapların içeriğiyse yazar ajanı bulmaktan kurmaca bir metnin belirli bir unsurunu - sözgelimi karakter veya diyaloglar - geliştirmekle ilgili tekniklere kadar zengin bir çeşitliliğe sahip. Kitapların çoğunun dijital formatlarına da ulaşmak mümkün.

Writer’s Digest’ten bahsetmişken bu site aracılığla başka İngilizce kaynaklara da ulaşmanın mümkün olduğunu belirtelim. Writer's Digest'in yayımladığı yazarlarla ilgili 101 yararlı site adlı liste sayesinde pek çok farklı siteye ulaşabilirsiniz. Bu listede yazarlıkla ilgili birçok blog ve internet sayfası mevcut. Ayrıca bu listede yer almayan, Advice to Writers adlı bir siteden de yararlanabilirsiniz. Adından anlaşılacağı üzere düzenli olarak yazarlara yararlı önerilerde bulunan güzel bir site. Çoğu kere ünlü yazarların yazmak hakkındaki sözlerine yer veriyor.


İngilizce biliyorsanız bu kaynaklara göz atmanızın yazarlığınızı geliştirme yolunda size oldukça yararlı olacağını söylemeliyim. Başka kaynaklardan bahsetmek isteyen olursa Yazar Odası’nın yorumlar bölümü her zaman için açıktır.

Hiç yorum yok: