22 Mart 2013 Cuma

TED-Ed - Yazarın Atölyesi

TED'i muhtemelen duymuşsunuzdur. TED (Technology, Entertainment and Design), temelde Sapling Foundation adlı kâr amacı gütmeyen bir vakfın düzenlediği bir konferanslar dizisi. Sitelerinde pek çok ufuk açıcı, ilham verici hatta hayata bakış açınızı değiştirici konferansın videosunu bulmak mümkün. Videoların altındaki seçeneklerden gönüllülerin katkılarıyla sağlanan pek çok yabancı dil seçeneği - bu arada Türkçe çevirileri - ve konferansların tam metin dökümleri de mevcut.

TED'in bu arada bağlantılı etkinlikleri de var. Türkiye'de de düzenlenen TEDx konferansları bunlardan biri. Benim size önereceğimse TED-Ed adlı bir çevrimiçi eğitim sitesi. Bu sitede de işler videolar üzerinden yürüyor. Gerçekten ilginç şeylere ulaşabilirsiniz. Tabii bu arada edebiyat ve yazmakla ilgili videolar da var. Yazmakla ilgili olan videolar TED-Ed'in sitesinde The Writer's Workshop - Yazarın Atölyesi başlığı altında da yer alıyor. Şimdilik The Writer's Workshop videolarına Türkçe altyazılar yüklenmemiş. Bu yüzden yabancı dili olmayanları üzebilir. Ama TED'in her ortamda, videolarının dünya dillerine çevrilmesi desteklediği düşünüldüğünde kimi gönüllüler çıkıp bu çeviri işini de yakın zamanda halledebilirler. Kim bilir belki Yazar Odası'ndaki bu ufak tanıtım bir vesile olur. Alın size Nadia Kalman'ın hazırladığı, yazarlık ve antisosyal becerilere dair bir video:




5 yorum:

şehirlerarası nakliyat dedi ki...

paylaşım için teşekkürler

Adsız dedi ki...

Türkçe altyazılı videolarının hiç birini bulamadım.Rica etsem bir iki tanesinin linkini atar mısınız?

Yazar Odası dedi ki...

Paylaştığım yazarlıkla ilgili videonun Türkçe altyazısını eklememişler sanırım. TED'in diğer videolarında ise her bir videonun altında altyazı seçenekleri bulunuyor. Kurcalamak gerek.

KendinDik.Com dedi ki...

TED'in bu sayfasından haberim yoktu. Paylaşım için çok teşekkürler. Sitenizin başka sayfalarında var mı bilemedim ama hazır buraya gelmişken, ben de bir not ekleyeyim istedim. Khan Academy de ücretsiz olarak yaptığı eğitim yayınlarına "The Art of Storytelling" diye bir bölüm ekledi. Burada da Pixar Animations'ın yazarları tarafından oluşturulmuş dersler var. Belki sizin ve bazı okurlarınızın ilgisini çeker.
Sevgiler!

maltepe nakliyat firmaları dedi ki...

paylaşım için teşekkürler