Pages

7 Mayıs 2017 Pazar

Yazar Odası Lise Müfredatında


Her ne kadar Yazar Odası’nın Twitter hesabı aktif olsa da 2014’ten beri Yazar Odası’na yeni yazı yazmıyordum. Fakat dün gördüğüm bir blogda yer alan bir yazı buna artık bir son vermenin vaktinin geldiğini gösterdi. Edebiyatçının Biri adlı blogdaki bu yazı, liselerdeki Türk Dili ve Edebiyatı ders kitaplarının içeriğinden bahsediyor. Öğreniyoruz ki 2016-2017 ders yılı itibarı ile Türk Dili ve Edebiyatı ve Dil ve Anlatım dersleri, ‘Türk Dili ve Edebiyatı’ çatısı altında birleştirilmişler. Şimdilik uygulama yalnızca dokuzuncu sınıflar için başlamış durumda.

Bir eğitimci - anlaşıldığı kadarıyla bir Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni - olan Edebiyatçının Biri’nin yazarı, dokuzuncu sınıflar için bu yıl hazırlanan işte bu Türk Dili ve Edebiyatı ders kitaplarında yer alan ‘Günlük ve Blog’ ünitesinin içeriğini eleştirirken bu ünitelerin işlenişi konusundaki kuşkularını dile getiriyor. Buraya kadarlık kısmı da ilgi alanımdan uzak olmamasına karşın asıl ilgi çekici kısmı buradan sonra başlıyor. Yazıda anlatılanlara göre söz konusu ders kitabında örnek iki blogdan bir tanesi yazar Yekta Kopan'ın bloğu olan Fil Uçuşu, diğeriyse Yazar Odası. Yazar Odası’nın lise müfredatına girmesi hoşuma gidiyor enikonu ama yazılanların devamından biraz da yüzüm kızarıyor açıkçası. Zira Edebiyatçının Biri’nin yazarı haklı olarak Yazar Odası’nın en son 4 Aralık 2014’te güncellendiğini, o zamandan bu yana güncellenmemiş bir bloğun ders kitabına örnek olarak seçilmesini eleştirmiş. Eleştiri Yazar Odası’na değil de ders kitabını hazırlayanlara yöneltilmiş olsa da utandığımı ve kendime bu eleştiriden pay çıkardığımı itiraf etmeliyim.

Bu vesileyle ve tabii Edebiyatçının Biri’ne teşekkürlerle Yazar Odası’ndaki uzun süreli suskunluğa bir son verdiğimi, yeni yazıların da geleceğini beyan ediyorum efendim.



8 yorum:

  1. İşte bu iyi haber. Eski yazılarınızın çoğunu okudum ve faydalı buldum. Umarım yeni yazılarınızda aynı şekilde devam eder. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Ders kitabında örnek blog olarak yer aldığınız için tebrikler! Yeni yazılarınızı merakla bekliyoruz :)

    YanıtlaSil
  3. Şans mı desem ne desem... :) Lise öğrencileriyle çalışan biri olarak bu ara yaşadığım bir sıkıntı için aranırken sitenize denk geldim. Yazıların tarihlerine bakıp iç çekerken de bu yazınızı okudum, tarihi gördüm ve inanılmaz mutlu oldum! :) Size de derdimi açmak isterim, belki önerebileceğiniz bir çözüm vardır. Ben bir Öğrenci Koçuyum (Bunu okuyunca ne olur bırakmayın. Yetişkinler mesleğimle çok dalga geçiyor. :) ) Öğrencilerle iletişimimi Instagram'da yazılar paylaşarak sağlıyorum. Sizin blog yazılarınız gibi. Son zamanlarda birçok internet sitesinden "Yazılarınızı paylaşalım." şeklinde teklifler geliyor. Bununla birlikte teklif etme inceliğini göstermeden kopyalayıp yapıştıran da çok. Yazdıklarım "Edebi Eser" denecek şeyler değil, kişisel gelişim-ders çalışma ve motivasyon üzerine genellikle. Ben hem bu tekliflerle, hem de araklayanlarla nasıl baş edeceğimi bilemiyorum. Yazar Ajansı gibi, benim haklarımı emanet edebileceğim, paylaşmak isteyenler paylaşınca benim için telif ücretini alıp bana iletecek ve arakçılarla baş edecek birileri var mıdır? Varsa, onlar mı bana gelmeli ben mi onlara gitmeliyim? Her zaman olduğu gibi yine uzun yazdım. Bağışlayın. Siteniz çok faydalı. Tebrik ederim.

    YanıtlaSil
  4. @Seray Aklıma gelen telif hakkı ajanslarının hepsi kitap müellifleriyle çalışan ajanslar: Kalem Ajans, Onk Ajans, Anatolialit vb. Ayrıca Saim Çınar gibi bağımsız çalışan yazar ajanları da var. Belki böyle birisi sizin için daha uygun olabilir. Öte yandan telif hakları ajansları da daha ziyade eserlerin satışı vb. işlerle uğraşıyorlar. Haklarınızın tecavüze uğradığını düşünüyorsanız işin hukuki yönü için bu alanda uzmanlaşmış avukatlarla irtibat kurmanızı öneririm.

    YanıtlaSil
  5. Epey uzun sürmüş bir ayrılıktan sonra cevap yazmak kısmet oldu.
    Yazımdaki eleştiri elbette size değildi. Sizin de belirttiğiniz gibi kitabı hazırlayan komisyona idi. Bu değilmi ve eleştiri vesileyle yazıya dönmüş olmanıza sevindim. Kitapta sizin bloğunuzu gören/görecek gençler için bile yazmalısınız bence.
    İlginiz için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  6. Sitenizi yeni keşfettim ve yazılarınıza bakarken eski tarihli olduklarını görüp üzüldüm artık yazmadığınızı düşünerek. Daha sık yazmanız dileğiyle...

    YanıtlaSil
  7. A güneş hatun
    Demirden atın
    Evinde sandık
    Sandığın kutun

    A güneş ev at
    Sözleri ayat
    Der evim turab
    Dört yanı hayat

    A güneş ana
    Can evin rana
    Evin vav gemi
    Dolanır sema

    A güneş barbar
    Marmara habar
    Adın kuş tavus
    Kabar ha kabar

    A güneş bin yay
    Say babam ha say
    Sadakta okun
    Ol okun olay

    A güneş enam
    Oyalı anam
    Evi sanki su
    İçinde manam

    A güneş aman
    Adamın şaman
    Şamanın kitap
    Bir koca roman

    A güneş mümin
    Aydınlık kimin
    Der evim kuran
    Emin mi emin

    A güneş bayram
    Küb evi çaram
    On evim sözle
    Ol eve naram

    A güneş ev ad
    Ad halkı afad
    De evim bayrak
    Tarihi şahad

    A güneş hüma
    Mama der mama
    Maması elma
    Yer gezer sema

    A güneş marya
    Ninnisi arya
    Elinde kaval
    Dinletir karya

    A güneş lale
    Muradı dile
    De evim unu
    Ver kile kile

    A güneş ayna
    Etrafı oyma
    Emlakım turan
    Oğul uyuma

    A güneş an mum
    Türk halkı kamum
    Emirim bekle
    Görevin umum

    A güneş nam üm
    Kalemle yaz mim
    Mim önü elif
    Ol elif gemim

    A güneş batur
    Önünde fatır
    Ol fatır sözü
    De satır satır

    A güneş ev ab
    Çaldığı rebab
    Ab halkı ağa
    Yediği kebab

    A güneş teker
    Gelin yük çeker
    Der yüküm sevda
    Çekeni nöker

    A güneş iye
    Kibel ev diye
    Elinde torba
    Verir hediye

    A güneş nida
    Der imza huda
    Ol huda imza
    Her daim moda

    YanıtlaSil