22 Nisan 2013 Pazartesi

Yaratıcı Yazarlık Sempozyumu



Birkaç gün önce Yazar Odası’nın e-posta kutusuna bir mesaj geldi. Mesajı gönderen İstanbul Bilgi Üniversitesi Yaratıcı Yazarlık Kulübü başkanı Özge Yerlikaya’ydı. 27 Nisan 2013’te Bilgi Üniversitesinde yapılacak olan yaratıcı yazarlıkla ilgili bir sempozyum hakkında beni bilgilendirdi ve bu konuyu Yazar Odası’nda duyurup duyuramayacağımı sordu. Ben de memnuniyetle kabul ettim.

Önce sanırım Bilgi Üniversitesi Yaratıcı Yazarlık Kulübünden söz etmek gerekecek. Türkiye’deki üniversiteler içinde bu adla kurulmuş benim bildiğim tek kulüp. Zaten Özge Yerlikaya da bunu teyit ediyor. (Tabii sanırım ODTÜ Genç Yazarlar Topluluğu gibi oluşumları da unutmamak gerek.) Bilgi Üniversitesi Yaratıcı Yazarlık Kulübünün kuruluş tarihi, 2011 Eylül. Önce okulun Türk Dili Bölümünden Atanur Memiş’le çalışmaya başlamışlar. Atanur Memiş aynı zamanda iki şiir kitabı da bulunan bir şair ve yabancılara Türkçe öğretimi üzerinde de çalışan bir öğretmen. Bu dönemde kulübün çalışma biçimi aslında tipik bir atölye gibi. Kulüp üyeleri birbirlerinin yazdıklarını okuyor ve eleştirilerini söyleyerek metinlerini değerlendiriyorlarmış. Bir yıl içinde bayağı yol kat etmişler ve başlardaki çekingenliklerini üzerlerinden atmışlar. Ancak bir süre sonra yalnızca kendi yazdıklarını okuyup eleştirmek yetmemeye başlayınca İstanbul Bilgi Üniversitesinde yaratıcı yazarlık teknikleri de veren Celil Oker’in kapısını çalmışlar. Bu çalışmanın faydası, kurmacanın teknik yönlerine dair usta bir elden bilgileri edinmek olmuş. Tabii bu atölye çalışmalarının yanı sıra Yazar Odası’nda da zaman zaman bahsettiğimiz kitapların, sözgelimi Murat Gülsoy’un Büyübozumu: Yaratıcı Yazarlık veya Semih Gümüş’ün Yazar Olabilir miyim?’in sistematik okumalarını yapmışlar. Ayrıca Kitapperformans, 6 Parçalı Öykü Anlatımı: Hikâyelerin Psikolojik Altyapısı gibi etkinlikler de düzenlemişler.

Bu aşamada sözü Özge Yerlikaya’ya bırakıyorum. Kendisi kulüp faaliyetlerinden sempozyuma giden süreci şöyle anlatıyor:

“Bu süreç boyunca edebiyat  tartışmalarını gündeme almamızın bize vakit ve enerji kaybettireceğini düşündüğümüzden böyle bir işe  girişmedik. Önce Sabitfikir dergisinde , daha sonra Varlık dergisinde yaratıcı yazarlık ile ilgili okuduğumuz yazılar  nedeniyle bu konuda bir şeyler söylememiz gerektiği kanısına vardık.  Bu yazıların birinde yazarlığın  herkesin ulaşmak istediği büyük bir mertebe olduğu, ancak birtakım özel kimselerin bu işi yapabileceğinden dolayı yaratıcı yazarlık kurslarının gereksizliğinden bahsediliyordu. Diğerindeyse yaratıcı yazarlık kurslarının bir soğuk savaş taktiği olarak ABD’de başlatıldığı, bu sebeple iyi niyetli çalışmaların kötü şeylere hizmet etmesinin kaçınılmaz olduğunun altı çiziliyordu.  Biz ise bu konunun bir paydaşı olarak yazmak için radyasyonlu bir örümcek ısırığına ya da CIA ajanı olmaya gerek olduğunu düşünmüyorduk.  Bir eleştiri yazısı yazıp göndermekse yaratıcı yazarlık kavramını daha da karmaşık bir hale getirmekten ve bu konudaki tartışmalara bir yenisini eklemekten başka bir işe yaramayacaktı. Bunu iyi bir yere kanalize etmenin yollarını aradık ve bu konu üzerine kafa yoran kimseleri bir sempozyumda bir araya getirerek kavram kargaşasını ortadan kaldırmaya yönelik bir adım atmak istedik. Aynı zamanda Türkiye’deki okullar arasında tek yaratıcık yazarlık kulübü olmamız hareket alanımızı sınırlayan bir şey. Etkinliği herkese açık bir hale getirerek bu konuda bir koordinasyon yaratmak ve okullar arası çalışmalar organize edebilecek bir ekip oluşturmak istedik.”

Böylece bir sempozyum fikri doğmuş. En başta da dediğim gibi, sempozyum, 27 Nisan’da İstanbul Bilgi Üniversitesi Santralİstanbul kampüsünde gerçekleştirilecek. Konuşmacılar, Murat Gülsoy, Bülent Somay, Semih Gümüş, Murat Belge, Pınar Kür ve Gülayşe Koçak’tan oluşuyor. Sempozyum üç oturum şeklinde düşünülmüş. İlk oturumda, yaratıcı yazarlığın tanımı, çıkış kaynağı ve Türkiye’deki uygulamaları üzerine Semih Gümüş , Bülent Somay ve Murat Gülsoy  konuşacaklar. İkinci oturumda ise yaratıcı yazarlığın akademik düzlemdeki yeri, değeri ve işlevselliği üzerine Murat Belge, Pınar Kür ve Gülayşe Koçak tartışacaklar. İstanbu Bilgi Üniversitesi Yaratıcı Yazarlık Kulübü üyelerinin moderatörlüğünde gerçekleştirilecek olan forum ile son bulacak.Son oturumda Bilgi Üniversitesi Yaratıcı Yazarlık Kulübü üyeleri “Yaratıcı Yazarlıkta Ticari Kaygı ve Okullar Arası Yaratıcı Yazarlık Koordinasyonu” konularını ele alacak ve forumla birlikte sempozyum sona erecek.

Sempozyum ve İstanbul Bilgi üniversitesi Yaratıcı Yazarlık Kulübü hakkında daha ayrıntılı bilgiye ulaşmak isterseniz şu adreslere uğramanızı öneririm: 



4 yorum:

sai dedi ki...

sitenin fontları ne böyle bide arka plan...gözüm yoruldu bir düzeneleme yapabilirsiniz... güzel bilgiler bu arada teşekkürler...

Yazar Odası dedi ki...

@Rumuz Sâi, Dikkate alacağım dediklerinizi.

Adsız dedi ki...

Ben on uc yasindayim ben de katilabilir miyim bu sempozyuma?

Yazar Odası dedi ki...

Yukarıda da yazdığı üzere sempozyum bu yılın nisan ayında yapıldı. Dolayısıyla katılmanız mümkün değil.